Ik ga voor vrijheid

Deze blog schrijf ik op zaterdag 23 januari 2021, de dag dat de avondklok in gaat. De dag dat we een verbod krijgen om na 20.30u nog naar buiten te gaan. De dag, dat ik mij besef dat ik dit las in geschiedenisboeken over de oorlog en nooit had gedacht dit ooit zelf mee te maken. Vandaag is de dag, de dag dat ik een avondklok ga meemaken.

Nu moet ik zeggen, dat ik niet heel vaak na 20.30u nog buiten ben. Ik vind het fijn om thuis te zijn, mijn kind naar bed te brengen en op de bank een boek te lezen. Het feit dat iemand mij nu oplegt dat ik ook daadwerkelijk ècht thuis moet blijven, dat kan ik niet ontkennen dat het me heeft getriggerd, dat het me even raakte. 

Wie ben jij om voor mij te bepalen wat ik wel en niet mag doen, is een gedachte die ik het afgelopen jaar regelmatig heb gedacht. 

Het mooie van zo’n gedachte is, dat je die ook altijd naar jezelf kunt stellen. Daar zit de groei, de innerlijke groei, het keuzemoment en de vrijheid.

Niemand bepaald wat ik wel en niet mag doen. Dat kan alleen ik bepalen.

Ik kan er namelijk nog steeds voor kiezen om na 20.30 naar buiten te gaan en dus te kiezen voor het risico van een bekeuring.

Nu wil ik met mijn blog niet oproepen tot massaal naar buiten te gaan. Ik wil je wel uitnodigen om voor vrijheid te kiezen. De vrijheid om naar binnen te gaan, bij jezelf eens te kijken welke gedachtes, oordelen en veroordelingen je hebt. En jezelf de vraag te stellen, maar wie zegt dat eigenlijk, wie bepaalt dit voor mij? Welke keuze kan ik maken èn wil ik maken?

Een regel, is alleen maar een regel, als we besluiten om ons eraan te houden. 

En dat bepaalt niet de ander. Jij bepaalt of jij je aan de regel wil houden, of niet wil houden. Waar je ook voor kiest, het is allemaal goed, zolang het een bewuste keuze is.

Natuurlijk, gaat houden aan de regels, niet zo zeer over de regels vanuit de overheid. De symboliek die ik erin zie, gaat dit veel meer over houden aan je eigen regels. 

Je kent het vast wel, je weet dat sommige dingen niet meer goed voelen. Bijvoorbeeld laat opblijven, te veel suiker nemen, misschien wel vlees eten, we hebben allemaal wel dingen waarvan we ergens voelen het is beter om het niet meer te doen en toch doen we het nog steeds. De spiegel, de les, de symboliek die ik in de huidige maatschappij zie, is dat we ons mogen gaan houden aan onze eigen regels. Onze levens gaan leven op onze eigen voorwaarden. En ons houden aan onze eigen afspraken en regels, op basis van onszelf goed willen voelen.

Dat is namelijk wat we te doen, als je het mij vraagt, leven op basis van onszelf goed voelen. En dat, jouzelf goed voelen, kan alleen jij bepalen. Niemand anders.

Dus, ik ga voor vrijheid.

Jij ook?

Liefs, 

Renee